În germană, li se spune zwetschgenknödel, în maghiară – szilvásgombóc, în Transilvania – gomboți. Se spune că prima dată au fost preparați la curtea vieneză în timpul Imperiului Austriac.
Gomboți cu prune
rețeta tradițională, veche, așa cum a fost notată de bunica mea în caietul ei cu rețete» Stil: • Dulciuri • Deserturi • Tradiționale • Mâncăruri
» Ai nevoie de: • Cartofi • Prune • Ouă • Pesmet • Făină • Zahăr
» Ingrediente «
• 1 kg cartofi
• 1 kg prune
• 3 ouă
• 200-250 gr făină (sau cât e necesar)
• 100 gr zahăr
» Cum se prepară «
» 1/ Se pun cartofii la fiert, în coajă. După ce au fiert bine, se curăță cât sunt calzi și se zdrobesc bine până se obține o pastă (un piure).
» 2/ Se amestecă bine pasta călduță de cartofi cu ouăle.
» 3/ Se întinde făina pe un platou de lemn și se varsă compoziția. Se amestecă aluatul cu făina până rezultă un aluat ce poate fi întins. Aluatul poate fi mai moale, dar dacă se lipește prea tare de mâini se adaugă făină cât este necesar. Se taie apoi aluatul în fâșii egale, pătrate. Se poate face și rulou din care se taie bucăți egale (cât de cât).
» 4/ Prunele se spală, se desfac în două, se scoate sâmburele.
» 5/ Pe fiecare bucată de aluat se așază o prună și se învelesc.
» 6/ Cu o paletă, se iau gomboții și se pun în apă clocotită în care s-a pus puțină sare. Se lasă să fiarbă și se amestecă ușor, cu o lingură de lemn, să nu se prindă.
» 7/ După ce au fiert, se ridică la suprafață, se scot, se scurg de apă, se spală puțin cu apă rece și se așază într-un vas în care s-a prăjit ușor pesmet în puțin unt (eventual, amestecat cu un pic de zahăr și scorțișoară). Cine dorește, poate pune apoi câteva minute găluștele în cuptor.
» 8/ Dacă nu se pune zahăr pe prune, se adaugă zahăr atunci când se mănâncă (sau zahăr pudră, după preferințe).
O idee
altă savoareSe pot face și cu brânză de vacă.
Completează cu o altă rețetă tradițională de la Păstorel Teodoreanu. Adaugă o notă princiară meselor și descoperă ce mâncăruri se savurau în Transilvania, la curtea principilor.