„Un bărbat slab, negricios, cu ochii ca măslinele verzi”, l-a descris Luiza Berman pe tatăl ei, Iosif Berman [17 ianuarie 1892 – 17 septembrie 1941]. Un om care mergea peste tot cu aparatele de fotografiat, pe lângă care mai avea de cărat cutii cu plăci de sticlă și un stativ masiv, deloc ușor.
În puținele poze pe care și le-a făcut, Iosif Berman apare într-o ținută elegantă, cu un pardesiu sau palton, cu pălărie sau căciulă, după anotimp, sau în echipamentul de teren, cu bocanci, cămașă, bască.
„Era tipul vânătorului, permanent treaz. Era în activitate continuă, de la răsăritul soarelui și până noaptea, uneori vâna imagini și pe întuneric, la lumina farurilor de camion”, rememora Luiza Berman.
F. Brunea-Fox spunea că reportajul veritabil este cel însoțit de fotografii. Fotoreporterul lui preferat, dar și prieten apropiat, a fost „omul cu o mie de ochi”, cum l-a numit pe Iosif Berman.
Prietenia cu F. Brunea-Fox l-a ținut pe Berman în lumea reportajului. Pe lângă partea jurnalistică, fotografiile lui Berman au însuflețit diferite cărți și albume.
A fost un colaborator al lui Dimitrie Gusti, sociolog, istoric, filosof, creator al școlii de sociologie din România și inițiatorul cercetării monografice a satelor românești.
Invitat să documenteze, cu imagini, obiceiuri, aspecte și ritualuri din viața satului, Iosif Berman a căutat autenticitatea. Intuise că, într-un ritual făcut pentru a fi fotografiat și păstrat ca document, autenticul e deseori pierdut.
În lumea „cu forme și sensuri proprii”, sub semnul tradiției, credințelor, superstițiilor, oamenii satelor aveau timpul și socotelile lor.
Ernest Bernea, sociolog, etnograf, filozof, scria despre timpul la țăranul român:
Marea trecere este sentimentul profund al existenței sale.
Fie că vorbește despre roadele unui pom, fie că vorbește despre tinerețea unei fete sau despre moartea cuiva, țăranul întrebuințează aceeași expresie: «s-a trecut».
Pentru el a trăi în lumea aceasta înseamnă a fi în timp; a fi în timp înseamnă a fi trecător.
Completează cu lumea în chipurile unui fotograf din Transilvania.